Pasul 6 – investitii cu risc mic Publi24


Atunci când porneşti pe drumul spre independenta financiara trebuie să ştii să-ţi alegi cu atenţie sursele de informare.

Pentru că acum, în era internetului, este mai uşor ca niciodată să cazi în capcana informaţiilor false.

De exemplu, toată lumea “ştie” că investitiile sunt periculoase şi că poţi să îţi pierzi oricând toţi banii.

Ei bine, acest “adevăr” este pur şi simplu fals!

Da, există unele investitii foarte riscante (cum sunt cele în instrumente derivate, care se tranzacţionează în marjă), unde sumele investite pot fi pierdute în întregime foarte uşor.

Însă cele mai multe investitii nu au riscuri atât de ridicate.

Mai mult, există numeroase investitii cu risc mic, şi chiar investitii care sunt mai sigure decât clasicele depozite bancare, fiind în acelaşi timp şi mult mai profitabile decât acestea.

Important este să te informezi corect întotdeauna, căci doar în acest fel vei avea şanse reale să îţi atingi scopurile pe termen lung.

 

Investitiile cu risc mic – ce sunt şi cum funcţionează?

 

La modul cel mai general, există 2 tipuri de investitii: cele garantate şi cele care nu sunt garantate.

În mod evident, investitiile garantate vin cu riscuri intrinseci mai mici decât în cazul celorlalte.

Este vorba de investitii în titluri de datorie, numite obligaţiuni. Ele se mai numesc şi instrumente cu venit fix, dată fiind dobânda pe care o aduc investitorilor.

Mai concret, o anumită entitate – stat, municipiu, companie – decide să se împrumute şi se adresează investitorilor, oferindu-le obligaţiuni ce pot fi cumpărate de aceştia, în anumite condiţii.

Respectiva entitate garantează astfel că va returna investitorilor atât suma împrumutată (valoarea nominală a obligaţiunii) cât şi dobânda oferită, conform unui calendar stabilit încă de la început.

Obligaţiunile sunt de câteva tipuri, în funcţie de emitentul lor, şi au anumite caracteristici, pe care le vom analiza în continuare.

 

1. Titluri de stat

Acestea sunt investitiile cu riscul cel mai mic dintr-o anumită ţară, căci cel care se împrumută este chiar statul, deci le poate garanta fără probleme.

Ele sunt considerate ca fiind chiar mai sigure decât depozitele bancare (care sunt şi ele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) şi aduc, în medie, dobânzi mai mari decât acestea.

În anul 2018 au avut loc în România 3 emisiuni de titluri de stat dedicate în exclusivitate populaţiei, astfel:

– pe 5 ani cu o dobândă de 5% pe an;

– pe 2 şi pe 3 ani, ambele cu o dobândă de 4,5% pe an.

În plus, dobânda este scutită de impozit, acesta fiind un avantaj important al titlurilor de stat.

Însă titlurile de stat aduc şi anumite limitări, pe care este important să le ai în vedere înainte de a decide să investesti în ele, după cum scriam într-un articol la momentul respectiv.

Iar dacă doreşti să investesti în titluri emise de alte state, poţi face acest lucru prin intermediul fondurilor de investitii specializate (numite ETF-uri, de la exchange traded fund).

Sigur că cele mai puternice economii din lume (SUA, Japonia, Germania) îţi vor oferi dobânzi foarte mici, însă există şi posibilitatea de a investi în titluri de stat emise de ţări emergente (deci cu rating mai bun decât România), care aduc dobânzi nominale apropiate sau chiar mai mari ca cele de la noi, dar sunt exprimate în dolari.

Deşi ideale pentru investitorii cei mai conservatori, totuşi titlurile de stat, la modul general, nu aduc randamente prea mari, fiind în mod tradiţional doar puţin mai mari decât inflaţia din ţara respectivă.

 

2. Obligaţiuni municipale

În acest caz entitatea care se împrumută este autoritatea locală, adică primăria unui municipiu, motiv pentru care obligaţiunile se numesc obligaţiuni municipale.

În România există numeroase primării care s-au finanţat de-a lungul timpului prin astfel de obligaţiuni, iar marea majoritate a lor şi-au achitat datoriile la timp. Pentru puţinele cazuri în care nu şi-au respectat promisiunile şi s-a ajuns la executarea silită, s-au recuperat datoriile în întregime (inclusiv dobânzile respective), deci investitorii nu au înregistrat pierderi.

Cel mai uşor mod de a cumpăra obligaţiuni municipale este de a subscrie în cadrul respectivelor oferte publice, deci este util să urmăreşti publicaţiile de specialitate, unde poţi găsi astfel de informaţii.

Şi aceste obligaţiuni sunt scutite de impozit, iar dobânda adusă este destul de apropiată de cea a titlurilor de stat, sau chiar puţin mai mare în unele cazuri.

La fel ca şi în cazul titlurilor de stat, există fonduri de investitii (ETF-uri) specializate în obligaţiuni municipale emise de alte state (de exemplu ţări emergente), care pot fi tranzacţionate prin intermediul unor brokeri din România.

 

3. Obligaţiuni corporative

Acestea sunt printre cele mai populare instrumente cu risc mic la care apelează investitorii, datorită faptului că de multe ori aduc un raport risk/reward atractiv.

Sunt obligaţiuni emise de diferite companii, deci garantate de către ele. Prin urmare, gradul de siguranţă adus de o astfel de investitie este dat de bonitatea (şi practic profitabilitatea) companiei emitente.

Există numeroase astfel de obligaţiuni corporative disponibile atât în România cât şi pe pieţele din străinătate. Ele sunt practic de 2 tipuri:

– obligaţiuni corporative investment grade, emise de companii mari şi foarte mari, nume recunoscute naţional sau internaţional, care ocupă o poziţie importantă în industria în care activează, motiv pentru care dobânzile oferite investitorilor nu sunt prea mari, fiind destul de apropiate de cele ale titlurilor de stat din economia respectivă;

– obligaţiuni corporative high yield, emise de companii medii sau mici, caz în care dobânzile oferite investitorilor sunt semnificativ mai mari decât cele ale titlurilor de stat. De exemplu, astfel de companii din România emit în mod obişnuit obligaţiuni cu dobânzi de 7-10% anual, însă pot ajunge chiar şi la 12%.

De asemenea, există şi cazuri în care obligaţiunile sunt denominate în euro, când dobânzile sunt puţin mai mici, însă tot ajung la 5-6% anual, sau uneori chiar şi la 10%.

Foarte numeroase sunt şi fondurile de investitii în obligaţiuni, atât din România cât mai ales din străinătate, pentru că şi interesul investitorilor pentru astfel de instrumente este unul crescut.

 

Concluzie

 

Atunci când începi să investesti în mod constant, organizat, pe termen lung, pentru a-ţi crea surse de venit pasiv, este foarte important să fii bine informat.

În primul rând trebuie să te cunoşti pe tine şi să cauţi instrumente în care poţi să investesti conform cu profilul tău de risc.

Doar în felul acesta vei putea trece cu succes, fără să te stresezi, atât prin perioadele de creştere economică cât şi prin recesiunile ce le vor urma.

Iar în doilea rând trebuie să cunoşti instrumentele pe care le ai la dispoziţie, cu plusurile şi cu minusurile lor caracteristice.

Dintre instrumentele cu risc mic, obligaţiunile sunt cele mai populare în rândul investitorilor din lumea întreagă, datorită raportului atractiv risk/reward pe care îl aduc.

În acest articol am prezentat cele 3 tipuri de obligaţiuni, cu principalele lor caracteristici.

Dar dacă vrei să afli mai multe despre aceste instrumente, modul practic în care le poţi tranzacţiona, diferitele fonduri de obligaţiuni care sunt disponibile în România şi în străinătate (cu avantajele şi dezavantajele lor), precum şi despre numeroase alte tipuri de investitii pasive, te invităm să participi la cea de-a IV-a ediţie a Programului de training de 12 săptămâni „Succesul în finanţe personale şi investitii pasive”.

Vom veni în sprijinul tău cu informaţii practice, pe care le vei pune imediat în aplicare în propriul tău cont demo, pentru a fi astfel siguri că vei reuşi să-ţi construieşti în mod eficient propriul portofoliu de investitii pe termen lung.

Vom fi alături de tine timp de 3 luni, în întâlnirile noastre săptămânale, dar şi pe email sau pe messenger oricând vei avea întrebări sau nelămuriri, pentru a te ajuta astfel să-ţi formezi deprinderile necesare de care vei avea nevoie în drumul tău spre independenta financiara.

Poţi vedea aici programul complet pe care l-am pregătit pentru tine, cât şi părerile cursanţilor din grupele precedente.

În plus, dacă te înscrii până pe data de 5 februarie, vei beneficia şi de reducerile promoţionale de până la 47%.

Te aşteptăm cu drag,

Valentin și Dan

 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.Leave a Reply