Care este cea mai bună metodă de a face economii? Publi24


A face economii nu este deloc o activitate des întâlnită, în vremurile noastre „moderne”…

Din contră, cei mai mulţi oameni sunt interesați doar să cumpere cât mai repede lucrurile pe care şi le doresc şi în acest scop apelează de cele mai multe ori la credite.

Ei ajung astfel să plătească în final sume mult mai mari pentru nişte obiecte a căror valoare scade continuu încă din prima zi şi pe care în scurt timp vor dori să le înlocuiască cu unele noi.

Acest mod de gândire este foarte păgubos.

Pe de altă parte, a pune nişte bani deoparte, a face unele economii şi abia APOI a cumpăra lucrurile respective reprezintă un mod mult mai responsabil şi eficient de a acţiona.

Plus că a avea disponibile anumite economii – cum se spune, acei „bani albi pentru zile negre” – este un lucru foarte util în vremurile pline de incertitudini pe care le traversăm.

Pentru că cei care fac economii în mod regulat vor fi mai puţin îngrijoraţi de eventualele evenimente neprevăzute şi vor avea capacitatea de a se descurca mai uşor în astfel de circumstanţe negative.

Problema, însă, este că şi DACĂ şi-ar propune să facă economii, mulți oameni nu ar putea să facă acest lucru într-un mod eficient.

Deoarece marea majoritate a lor aplică o metodă greșită: ei îşi propun să economisească ceea ce rămâne după ce au terminat cu cheltuielile din luna respectivă.

Aceasta este o greşeală, pentru că de obicei nu rămâne chiar nimic de economisit, deoarece cheltuielile sunt cel puţin la fel de mari precum veniturile. Şi atunci ce-i de făcut?

Iată care este cea mai bună metodă de a face economii, în 6 pași simpli:

 

Celebrul investitor Warren Buffett, aflat în primele poziții în topul celor mai bogaţi oameni din lume, crede cu tărie în obiceiul de a face economii, deşi are o avere de câteva zeci de miliarde de dolari.

El spune: „Nu economisi ce a rămas după ce ai cheltuit, ci cheltuie ce a rămas după ce ai economisit.”

Iar Robert Kiyosaki, investitor de succes, autor şi speaker, devenit celebru datorită bestseller-ului „Tată Bogat, Tată Sărac”, ne sfătuieşte, în felul său direct: „În primul rând plăteşte-te pe tine însuţi!”

Aşadar, cea mai bună metodă de a face economii poate fi pusă în aplicare în felul următor:

1. Cunoaște-te.

Notează-ți cu atenţie veniturile şi cheltuielile din ultimele luni și analizează-le pentru a înțelege pe ce se duc banii tăi cu adevărat.

Indiferent că folosești în acest scop o aplicație pentru telefonul mobil sau doar un fișier Excel, important este în primul rând să cunoști aceste cifre, căci altfel nu ai cum să le optimizezi.

2. Fă-ți un plan.

Stabileşte, în mod realist, o anumită sumă pe care îţi propui să o economiseşti în fiecare lună. 

Mulți specialişti recomandă să începi cu 10% din venituri, dar poate fi mai mult sau mai puţin, în funcţie de situaţia ta personală. 

Chiar dacă faci economii de numai 5% din venitul tău, vei vedea că pe termen lung ești MULT mai câștigat decât să nu faci absolut nimic.  

3. ÎNTÂI economiile.

Primul lucru după ce încasezi venitul lunar, pune aceste economii într-un cont separat, de care să nu te atingi niciodată pentru cheltuielile uzuale. 

Acum există bănci care pot face automat lucrul acesta pentru tine, cu o anumită sumă pe care o stabilești tu în prealabil.

Iar de contul în care se adună aceste economii încearcă să „uiți”, pentru a scăpa astfel de eventualele tentații care pot să apară…

4. Abia APOI cheltuielile.

Planifică-ţi cu grijă cheltuielile pe care le ai de făcut în fiecare lună, astfel încât să se încadreze în suma ce ţi-a rămas la dispoziție după ce ai pus deoparte economiile.

Încearcă să te obișnuiești cu ideea că aceștia sunt singurii bani pe care îi poți cheltui, căci altfel vei începe să te tot „împrumuți” din banii economisiți. 

5. Fii consecvent.  

Respectă-ţi planul în fiecare lună! 

În felul acesta contul tău de economii va creşte „văzând cu ochii” şi tu vei fi tot mai motivat să continui.

6. INVESTEȘTE!

Să faci economii este un lucru extrem de util.  Dar dacă dorești să devii cu adevărat prosper și, pe termen lung, chiar independent financiar, atunci acest lucru nu este suficient. 

Trebuie să găsești moduri mai profitabile decât conturile de economii sau depozitele bancare pentru a-ţi plasa economiile.  Adică trebuie să investesti.

Așadar, informează-te în primul rând despre profilul tău de risc, pentru că există destule posibilităţi de a obţine randamente mult mai bune decât depozitele bancare. 

Și apoi informează-te despre principalele tipuri de investitii care sunt disponibile, despre caracteristicile, avantajele și dezavantajele lor, pentru a afla astfel ce ți se potrivește cel mai bine.  

Pentru a veni în sprijinul tău, am realizat împreună cu prietenul și asociatul meu Valentin Nedelcu, două cursuri de investitii, pasive și active, care te vor ajuta la modul cel mai practic și aplicat.

În plus, până pe data de 18 aprilie 2019 poți beneficia și de reduceri speciale de aproape 50% la diferite pachete ce conțin aceste cursuri.

Mai multe detalii gasești AICI.

   

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.Leave a Reply